Vanliga frågor

Vad är Kiss me, spank me?

Kiss me, spank me är en ren naturprodukt tillverkad av lokal honung och färsk chili. Namnet beskriver smakupplevelsen – först känner du bara honung och sen slår chilin till..

Vad kan man ha den till?

Glaze eller marinad till grillat, som salladsdressing, i teet när du är förkyld eller frusen, istället för socker i varm choklad, på rotfrukter i ugn, på ost som haloumi, på glass varvad med chokladsås, ersätt en del av sockret med Kiss me, spank me när du bakar brownies
eller kladdkaka. Fantasin sätter gränserna.

Vad gör jag när Kiss me, spank me kristalliserats?

All svensk honung kristalliserar förr eller senare. En försiktig uppvärmning får kristallerna att smälta. Ta av locket och kör den i mikron i en minut så blir den flytande igen.

Skrämmer inte namnet bort kunder?

Sen jag började tillverka Kiss me, spank me har över tre tusen personer smakat på den. Av dem har fyra drabbats av sexuella associationer och reagerat negativt på namnet. Så det är en relativt sällsynt biverkan.

Förstörs inte honung av värme?

Som alla livsmedel förändras honung när man värmer upp den. Men honung har använts i matlagning och bakning under hela mänsklighetens historia. Om honung värms under lång tid minskar mängden enzymer, men dessa enzymer tillverkar kroppen själv. Värre är att även smakämnen försvinner. Tillsätt därför Kiss me, spank me allra sist när du lagar mat så behåller du den goda smaken.

Vad är det för vit slöja på honungen?

Det är pollen. Kiss me, spank me är gjord av honung direkt från kupan och i en del burkar kan pollen flyta upp. Det är inget fel utan ett tecken på att honungen inte är processad.

Varför smaksätta? Honung är bra som den är.

Honung är alldeles utmärkt som den är. Och äter man den direkt ur burken så ska honung smaka honung. Men blandar du honungs-smaken med te, kött, kryddor eller grönsaker så spelar det ingen roll NÄR smakerna blandas. Så länge det är gott.

Är det inte bara en smaksatt honung?

Nej, av två skäl. För det första är honung en skyddad produkt – om du förändrar den på något sätt med olika tillsatser så är det inte honung längre. För det andra finns det många som säljer smaksatt honung ändå, ofta har man då tillsatt olika essenser och koncentrat för att få en ny smak på honungen. Kiss me, spank me är en egen produkt som förenar goda egenskaper från sörmländsk honung och färsk chili. Inga tillsatser, essenser eller koncentrat används.

Hur kom du på receptet?

Idén fick jag sommaren 2014 – jag hade gott om två råvaror här på gården: honung och chili. Det tog lite tid och en hel del experimenterande men sen hade jag receptet på Kiss me, spank me. Jag hackar den färska chilin och lagrar den sedan i honung. Efter några veckor silar jag bort chilin och tappar honungen på burk: Voilà – honungen har blivit Kiss me, spank me!

 

Kan jag tillverka egen Kiss me, spann me?

Självklart kan du det. Men det exakta receptet är hemligt och namnet Kiss me, spank me är ett skyddat varumärke.

Var tillverkas Kiss me, spank me?

Kiss me, spank me tillverkas av Archangelica – ett mycket litet företag utanför Vingåker som specialiserat sig på mathantverk utan tillsatser.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *